Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane śledzie z ziemniakami i pieczonym drobiem

Składniki:

  • 20 dag filetów śledziowych
  • 4 ugotowane ziemianki
  • 30 dag mięsa  pieczonego drobiu
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki margaryny
  • 5 dag startego żółtego sera
  • garść bułki tartej

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zemleć ją w maszynce razem ze śledźmi, mięsem oraz ziemniakami.
    Następnie dodać połowę śmietany, jajka oraz posiekaną zieleninę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Przełożyć masę do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i polać resztą śmietany oraz posypać serem i bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i chwilę zapiekać.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Agatę R

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *