Składniki:
- 20 dag filetów śledziowych
- 4 ugotowane ziemianki
- 30 dag mięsa pieczonego drobiu
- 2 cebule
- 2 jaja
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 3-4 łyżki margaryny
- 5 dag startego żółtego sera
- garść bułki tartej
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zemleć ją w maszynce razem ze śledźmi, mięsem oraz ziemniakami.
Następnie dodać połowę śmietany, jajka oraz posiekaną zieleninę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Przełożyć masę do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i polać resztą śmietany oraz posypać serem i bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i chwilę zapiekać.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Agatę R