1. Marynata jabłkowi – imbirowa
Składniki:
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka tartego świerzego imbiru
- ¼ szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny
2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu wochester
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka musztardy w proszku
- ½ łyżki papryki w proszku
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- Marynować przez ½ godziny
3. Marynata do mięsa wołowego
Skład marynaty:
- 1szklanka przegotowanej ostudzonej wody
- 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego.
- Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.
4.Marynata do mięsa drobiowego
Skład marynaty:
- 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- cebula pokrojona w piórka
- pokrajana łodyga selera naciowego
- marchewka w kawałkach
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 5 ziaren pieprzu.
- Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin.
5.Marynata do dziczyzny
Skład marynaty:
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego
- owoc jałowca
- sól
- ziarna pieprzu
- szczypta cukru.
- Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin.
6.Marynata do mięsa wieprzowego na dziko
Skład marynaty:
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki octu winnego
- 20 ziaren jałowca
- 10 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- nieco rozmarynu
- cebula pokrojona w plasterki
- Marynujemy kilkanaście godzin.
7.Marynata do cielęciny
Skład marynaty:
- 1 szklanka octu winnego
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- ziarna pieprzu
- kilkanaście ziaren jałowca
- sól
- 3 liście laurowe.
- Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca. Marynujemy 48 godzin.
8. Marynata miodowa do steków
Skład marynaty:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- Marynujemy steki od 1 – 12 godzin
9. Miodowa marynata do mięsa drobiowego
Skład marynaty:
- ¼ szklanki posiekanej drobno cebuli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- Drób marynujemy przez około 2 godziny
10. Chińska marynata do drobiu
Skład marynaty:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ostrego keczupu
- ¼ szklanka miodu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- ¼ łyżeczki proszkowanego czosnku
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- Drób marynujemy przez około 1 godzinę.
1 comment for “Marynaty do mięs, ryb i owoców morza”