Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zamarynować mięso

Marynaty do mięs, ryb i owoców morza

1. Marynata jabłkowi – imbirowa

Składniki:

  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka tartego świerzego imbiru
  • ¼ szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny

2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:

  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu wochester
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • ½ łyżki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
  • Marynować przez ½ godziny