Składniki: 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 średnia cebula, posiekana 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 4 łyżki sosu Worcestershire 2 listki laurowe 10 rozgniecionych ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 jagody…
Tag: marynowanie
Listy
Marynata do steków Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju 1-2 starte ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce, delikatnie wymieszać. Steki włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.
Listy
Marynata do grillowanego drobiu, wieprzowiny i baraniny Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula pokrojona w krążki 4 starte ząbki czosnku ¼ litra mocnego czerwonego wina 6 łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka rozmarynu w proszku szczypta ostrej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki, delikatnie wymieszać. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.
Listy
Marynata do potraw z grilla do ryb Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie cebule pokrojone w krążki ¼ litra mocnego białego wina 1/8 litra słodkiej soi 1 starty ząbek czosnku 4 łyżki oleju szczypta pieprzu cayene, lub parę kropli sosu tabasco Sposób przyrządzenia: Do salaterki włożyć wszystkie składniki marynaty, delikatnie wymieszać. Włożyć rybę na kilka godzin do marynaty, przed grillowaniem.
Marynaty
Marynaty do mięs, ryb i owoców morza
by Jolka • • 1 Comment
1. Marynata jabłkowi – imbirowa
Składniki:
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka tartego świerzego imbiru
- ¼ szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny
2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu wochester
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka musztardy w proszku
- ½ łyżki papryki w proszku
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- Marynować przez ½ godziny