Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynowanie

Staropolska marynata do dziczyzny

Składniki: 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 średnia cebula, posiekana 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 4 łyżki  sosu Worcestershire 2 listki laurowe 10 rozgniecionych ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 jagody…

Marynata do steków Iwony

Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju 1-2 starte ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego  czarnego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty połączyć  ze sobą w miseczce, delikatnie wymieszać. Steki włożyć  do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.

Marynata do grillowanego drobiu, wieprzowiny i baraniny Iwony

Składniki: 1 cebula pokrojona w krążki 4 starte ząbki czosnku ¼ litra mocnego czerwonego wina 6 łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka rozmarynu w proszku szczypta ostrej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki, delikatnie wymieszać. Mięso włożyć  do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.

Marynaty do mięs, ryb i owoców morza

1. Marynata jabłkowi – imbirowa

Składniki:

  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka tartego świerzego imbiru
  • ¼ szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny

2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:

  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu wochester
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • ½ łyżki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
  • Marynować przez ½ godziny