Składniki:
- 1 kg filetów z różnych gatunków ryb
- 15 dużych krewetek
- 25 dkg małży (muli)
- 4 łyżki oliwy
- 3 drobno pokrojone cebule
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 obrane, pokrojone marchewki
- 3 pokrojone drobno łodygi selera naciowego
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 litry bulionu rybnego
- 3 pokrojone pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 pokrojone w kostkę ziemniaki
- liście laurowe
- ulubione zioła
- posiekana natka pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety rybne pokroić na kawałki o wielkości jednego kęsa, usunąć resztki ości i skóry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek, dusić przez 10 minut mieszając. Dodać wino, a po kilku minutach pomidory, przecier pomidorowy, ziemniaki, zioła i liść laurowy. Po kilku minutach całość przełożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać bulionem rybnym gotować do momentu aż rozgotowane ziemniaki zaczną zagęszczać zupę. Dodać rybę i małże, gotować mieszając delikatnie 2 minuty, dodać krewetki, gotować aż lekko się zaróżowią i przestaną być szkliste. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Podawać zupę obficie posypaną natką Pietuszki. Jako dodatek podać białe pieczywo.