Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lin gotowany z masłem.

Składniki:

  • 1 lin około 0,8kg – 1kg
  • 2 litry wody
  • 10 dag marchwi
  • 6 dag pietruszki
  • 4 dag selera
  • 3 dag cebuli
  • 2 jaja (kurze)
  • 4 dag masła
  • 1 cytryna
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Ocet (najlepiej z białego wina)
  • Sól

Przygotowanie:
Rybę sparzyć, wypatroszyć i pozbawić głowy i płetw, posolić i skropić octem. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i gotować w dwóch litrach wody w garnku (wariant surwiwal: dwóch menażkach) razem z liśćmii laurowymi, zielem angielskim i pokrojoną cebulą przez około 30 minut (wyparowaną wodę uzupełniać). Po ugotowaniu wywaru odcedzamy (warzywa i przyprawy użyte do gotowania wywaru możemy wyrzucić) wywar wlewamy do rondla lub wanienki do gotowania ryb (wariant surwiwal: menażki lub czegoś tam) i podgrzewamy (ale niekoniecznie do wrzenia 70-80 stopni powinno wystarczyć) po czym umieszczamy rybę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, w tym czasie gotujemy jaja na twardo i siekamy je razem z natką (i dokładnie mieszamy). Cytrynę kroimy na 6-8 części (wariant surwial: na pół chyba że naprawdę chcemy), topimy masło na patelni (wariant surwiwal: drugiej połowie menażki). Po 30 minutach wyjmujemy o osączamy rybę, przekładamy na półmisek (wariant surwiwal: do menażki) polewamy stopionym masłem, obsypujemy jajami siekanymi z natką i obkładamy ckawałkami cytryny po bokach. Danie gotowe. Podawać z całymi lub drążonymi ziemniakami (wariant surwiwal: ryżem… barbarzyńco!).

Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati

Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *