Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy w sosie orzechowo miętowym

Składniki:

  • 3 oczyszczone kuropatwy podzielone na połowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 posiekane drobno cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oczyszczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka wody
  • 8 listków świeżej mięty


Sposób przyrządzenia:

Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W odpowiednio dużej patelni lub niskim rondlu rozgrzać oleją, obsmażyć na nim z obu stron połówki kuropatw, zarumienione przenosić na półmisek i szczelnie okryte folią aluminiową przetrzymać gorące. Do rondla dodać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut mieszając aż cebula stanie się szklista. W międzyczasie zmiksować orzechy włoskie z listkami mięty, dodać do rondla. Wymieszać, dodać koncentrat, wodę i wino, wymieszać. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki zredukować go przez odparowanie. Dodać obrumienione połówki kuropatw i dusić razem kilka minut, skorygować smak solą i pieprzem. Podawać z kaszą i szparagami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *