Składniki:
- 3 oczyszczone kuropatwy podzielone na połowy
- 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane drobno cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka oczyszczonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka wody
- 8 listków świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W odpowiednio dużej patelni lub niskim rondlu rozgrzać oleją, obsmażyć na nim z obu stron połówki kuropatw, zarumienione przenosić na półmisek i szczelnie okryte folią aluminiową przetrzymać gorące. Do rondla dodać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut mieszając aż cebula stanie się szklista. W międzyczasie zmiksować orzechy włoskie z listkami mięty, dodać do rondla. Wymieszać, dodać koncentrat, wodę i wino, wymieszać. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki zredukować go przez odparowanie. Dodać obrumienione połówki kuropatw i dusić razem kilka minut, skorygować smak solą i pieprzem. Podawać z kaszą i szparagami.