Składniki:
- 1 kg filetów z łososia lub z pangi, tilapii
- ¼ szklanki sos sojowy
- ¼ szklanki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tartego imbiru
- 20 dkg makaronu sojowego
- 40 dkg liści szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ziaren sezamu
Sposób przyrządzenia:
W niewielkim rondlu wymieszać sos sojowy, imbir, miód, sok z cytryny, podgrzewać aż miód się rozpuści, schłodzić. Tak przygotowaną marynatą zalać podzieloną na porcję ryby, odstawić na 4 godziny obracając rybę kilkakrotnie. Piekarnik nagrzać do temperatury około 190 stopni C, piec rybę obsączona z zalewy po około 4 minuty z każdej strony.
Makaron zalać wrzątkiem i przez chwilę podgrzewać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, smażyć mieszając aż liście zaczną się marszczyć. Makaron odcedzić. Z ryby, makaronu i szpinaku skomponować na dużym talerzu danie, posypać ziarnami sezamu i podawać.