Składniki:
- 40 dkg polędwicy wołowej podzielonej na befsztyki o grubości 2,5 cm
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki drobniutko posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego chili
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki sosu rybnego – alternatywnie
- 1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w cienkie pół plastry
- 4 szklanki podartej palcami mieszanki sałat
- świeża mięta, natka kolendry, bazylia – do smaku
- ¼ szklanki posiekanych orzechów ziemnych
Sposób przyrządzenia:
Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą, połową chili i czosnku, wetrzeć w mięso przyprawy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec w nim befsztyki po 4 minuty z każdej strony. Upieczone odłożyć na talerz.
Zmiksować razem sok z cytryny, sos sojowy, cukier, chili i czosnek. W salaterce wymieszać sałatę i zioła, polać przygotowanym dressingiem, ponownie wymieszać. Befsztyki pokroi w poprzek na plastry grubości około 5 mm, ułożyć na zieleninie. Całość obsypać posiekanymi orzechami.