Składniki:
- 1 kurczak
- 100 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziaren kopru
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Boczek pokroić w kostkę po czym dodać posiekany czosnek, szałwie, pietruszkę, rozmaryn, ziarna kopru, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i powstałą mieszaniną nafaszerować kurczaka.
Otwór zaszyć nicią i przełożyć kurczaka do brytfanny.
Następnie wlać do niej połowę oliwy a pozostałą oliwą polać kurczaka.
Oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.