Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w potrawce.

Skład:

  •  1 kurczak
  •   oliwa 
  •   2 cebule
  •   brokuł
  •   500 g ziemniaków
  •   2 małe marchewki
  •   1 średni por
  •   szklanka pokrojonych pomidorów pomidorów
  •   pietruszka lub koper
  •   suszony estragon i bazylia
  •   sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka umyć, osączyć, podzielić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem i pozostawić na 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Obraną cebulę drobno posiekać.Brokuły podzielić na różyczki. Marchew i pora oczyścić, pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, a ziemniaki – w plasterki. Do wysmarowanego tłuszczem rondla włożyć porcje kurczaka, w potem oprószone solą, pieprzem i ziołami warstwy warzyw. Wierzch posypać drobno posiekaną pietruszką, polać stopionym masłem, przykryć i postawić na małym ogniu. Dusić ok. godziny .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *