Skład:
- 1 kurczak
- oliwa
- 2 cebule
- brokuł
- 500 g ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 średni por
- szklanka pokrojonych pomidorów pomidorów
- pietruszka lub koper
- suszony estragon i bazylia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka umyć, osączyć, podzielić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem i pozostawić na 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Obraną cebulę drobno posiekać.Brokuły podzielić na różyczki. Marchew i pora oczyścić, pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, a ziemniaki – w plasterki. Do wysmarowanego tłuszczem rondla włożyć porcje kurczaka, w potem oprószone solą, pieprzem i ziołami warstwy warzyw. Wierzch posypać drobno posiekaną pietruszką, polać stopionym masłem, przykryć i postawić na małym ogniu. Dusić ok. godziny .