Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w miodzie i pomarańczach

Składniki:

• kurczak około 1,3 kg
• 2 łyżki płynnego miodu
• 6 pomarańczy
• 2 ząbki czosnku
• szklanka ryżu długoziarnistego
• 5 dag rodzynków
• 5 dag posiekanych migdałów
• Kurkuma, cynamon, imbir
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Z 4 pomarańczy wycisnąć sok. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż. Kurczaka umyć, osuszyć.
Natrzeć czosnkiem, oprószyć od środka i na wierzchu solą i pieprzem. Skórkę posmarować miodem.
Kurczaka ułożyć w brytfannie, wlać sok z pomarańczy. Piec godzinę w piekarniku o temperaturze 190ºC, polewając najpierw owocowym sokiem, a potem wytworzonym sosem. Ryż opłukać na sicie pod strumieniem bieżącej wody.
Przełożyć do miski, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut, po czym osączyć. W rondlu rozgrzać olej, wsypać ryż, zamieszać. Wlać 1,5 szklanki wody, dodać rodzynki, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżeczkę kurkumy i 3 szczypty imbiru.
Lekko posolić, zamieszać, a następnie zagotować.
Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Zestawić z ognia, ale nie zdejmować pokrywki.
Pozostałe pomarańcze umyć i pokroić w cząstki. Migdały krótko podprażać na suchej patelni i wymieszać z ryżem.
Kurczaka przełożyć na półmisek i obłożyć cząstkami pomarańczy.
Ryż podać osobno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *