Składniki:
• 3 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 6 pomidorów (mogą być różnych gatunków, np. malinowe lub butelkowe)
• 30 dag żółtych pomidorków koktajlowych
• 4 filety z piersi kurczaka
• 2 łyżki oliwy
• sól
• biały pieprz
• 20 dag przecieru pomidorowego
• 2 łyżki octu balsamicznego
• gałązka rozmarynu
• pół pączka majeranku
Sposób przyrządzenia:
Cebule pokroić na cząstki. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki (koktajlowe na połówki). Mięso opłukać i osuszyć, usmażyć z obu stron na gorącej oliwie. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać cebulę, czosnek i pomidory, smażyć razem przez 2 – 3 minuty. Wlać przecier i ocet, dodać rozmaryn, dusić 10 minut. Przyprawić do smaku, udekorować majerankiem.
1 comment for “Pierś kurczaka z patelni”