Jest to kurczak nadziewany klasyczny polski i pyszny. Polecam na odmianę po wszelkich egzotycznych daniach.
Skład:
- Kurczak
- wątróbka
- 1 sucha bułka
- 1 jajko
- łyżka masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa – szczypta, ale konieczna
- natka pietruszki
- czosnek (1-2 ząbki)
- troszkę suszonego majeranku
- kilka winnych jabłek
Sposób przyrządzenia:
Umyć kurczaka i osuszyć, odrzucić nadmiar tłuszczu koło szyi i przy otworze, przed pieczeniem można nakłuć widelcem kurczaka w miejscach, gdzie jest tłuszcz pod skórka, który wycieknie w czasie pieczenia. Posypać w środku ze wszystkich stron niewielka ilością soli, majeranku i drobniutko siekanym czosnkiem. Przygotować nadzienie. Sucha bułkę rozmoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i b. dobrze rozdrobnić. Wątróbkę kurza drobno posiekać lub rozetrzeć, połączyć z miękkim masłem i żółtkiem, wymieszać na masę. Wątróbkę z masłem połączyć z odciśnięta i dobrze rozdrobniona bułką, doprawić sola, pieprzem, świeżo starta gałką muszkatołową ( nie przesadzić, jakieś 1/8 łyżeczki lub mniej, nie może dominować, tylko podkreślać smak, ale musi być) i posiekana natka, dużo, co najmniej 2-3 łyżki, ta ma dominować w smaku. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z nadzieniem, które nałożyć luźno do tuszki i śpiąc drewienkami. Nadzienie będzie rosło i jeśli za dużo, to kurczak na spięciu pęknie. Jeśli nadzienia jest więcej, niż się zmieści w tuszce, to jeszcze lepiej, bo nigdy go nie za dużo. Ułożyć kurczaka w brytfance najlepiej na ruszcie, podlać trochę wody a przy nogach ułożyć resztę nadzienia luzem ale zwarte. Jabłka (4-6) obrać, pokroić w ósemki odrzucając łuski z pestkami. Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i posmarować po wierzchu masłem. Piec ponad godzinę podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem i smarując ewentualnie masłem po wierzchu. W połowie pieczenia obłożyć wokoło cząstkami jabłek. Gdyby się wcześniej zbyt zarumienił, to okryć z wierzchu luźno folia aluminiowa, aby nie spalić skórki. Upieczonego kurczaka podzielić na 2 lub 4 porcje, w zależności od wielkości tuszki. Małe tuszki dzielić na pół, na 2 osoby. Podawać z nadzieniem w środku i podzielić resztę nadzienia równo dla każdego i również upieczone jabłka. Do tego ziemniaki piure, polać sosem i posypać natka i dobre białe półwytrawne lub wytrawne wino, albo półwytrawny szampan + extra dobry kompot. Osobno podać smażone borówki z gruszkami. Klasyczne, pyszne polskie danie
1 comment for “Kurczak po polsku, klasyk”