Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po polsku, klasyk

Jest to kurczak nadziewany klasyczny polski i pyszny. Polecam na odmianę po wszelkich egzotycznych daniach.

Skład:

  • Kurczak
  • wątróbka
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa – szczypta, ale konieczna
  • natka pietruszki
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • troszkę suszonego majeranku
  • kilka winnych jabłek

Sposób przyrządzenia:
Umyć kurczaka i osuszyć, odrzucić nadmiar tłuszczu koło szyi i przy otworze, przed pieczeniem można nakłuć widelcem kurczaka w miejscach, gdzie jest tłuszcz pod skórka, który wycieknie w czasie pieczenia. Posypać w środku ze wszystkich stron niewielka ilością soli, majeranku i drobniutko siekanym czosnkiem. Przygotować nadzienie. Sucha bułkę rozmoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i b. dobrze rozdrobnić. Wątróbkę kurza drobno posiekać lub rozetrzeć, połączyć z miękkim masłem i żółtkiem, wymieszać na masę. Wątróbkę z masłem połączyć z odciśnięta i dobrze rozdrobniona bułką, doprawić sola, pieprzem, świeżo starta gałką muszkatołową ( nie przesadzić, jakieś 1/8 łyżeczki lub mniej, nie może dominować, tylko podkreślać smak, ale musi być) i posiekana natka, dużo, co najmniej 2-3 łyżki, ta ma dominować w smaku. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z nadzieniem, które nałożyć luźno do tuszki i śpiąc drewienkami. Nadzienie będzie rosło i jeśli za dużo, to kurczak na spięciu pęknie. Jeśli nadzienia jest więcej, niż się zmieści w tuszce, to jeszcze lepiej, bo nigdy go nie za dużo. Ułożyć kurczaka w brytfance najlepiej na ruszcie, podlać trochę wody a przy nogach ułożyć resztę nadzienia luzem ale zwarte. Jabłka (4-6) obrać, pokroić w ósemki odrzucając łuski z pestkami. Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i posmarować po wierzchu masłem. Piec ponad godzinę podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem i smarując ewentualnie masłem po wierzchu. W połowie pieczenia obłożyć wokoło cząstkami jabłek. Gdyby się wcześniej zbyt zarumienił, to okryć z wierzchu luźno folia aluminiowa, aby nie spalić skórki. Upieczonego kurczaka podzielić na 2 lub 4 porcje, w zależności od wielkości tuszki. Małe tuszki dzielić na pół, na 2 osoby. Podawać z nadzieniem w środku i podzielić resztę nadzienia równo dla każdego i również upieczone jabłka. Do tego ziemniaki piure, polać sosem i posypać natka i dobre białe półwytrawne lub wytrawne wino, albo półwytrawny szampan + extra dobry kompot. Osobno podać smażone borówki z gruszkami. Klasyczne, pyszne polskie danie

1 comment for “Kurczak po polsku, klasyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *