Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 4ząbki czosnku
- 2 torebki ryżu
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki wody
- 10 dkg prażonych migdałów
- pęczek natki pietruszki
- pęczek natki kolendry
- pęczek szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć w niej kurczaka. Mięso wyjąć, osączyć na tłuszczu, podsmażyć obraną i posiekaną cebulkę i posiekany drobno czosnek, dodać migdały. Chwilkę dusić, dodać ryż, podlać gorącą wodą. Całość gotować na wolnym ogniu przez kilka minut ,aż ryż będzie miękki. Dodać mięso i posiekane zioła.