Składniki:
- 6 piersi z kurczaka
- 5 kwaśnych jabłek
- 2 łyżki dżemu z pomarańczy
- 3 łyżki koniaku lub Brendy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki smalcu
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Piersi umyć osączyć i natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem lub smalcem, włożyć piersi . Polać tłuszczem i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 25 minut. Konfiturę wymieszać z musztardą i połową koniaku, posmarować powierzchnię mięsa, do sosu dodać połowę rosołu. Piec około 5-10 minut. Jabłka umyć, nie obierać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do sosu i podlać pozostałym rosołem. Piec jeszcze 15-20 minut. Włożyć piersi i wszystko razem podgrzać, podlać resztą koniaku i podpalić. Dobrze smakuje z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.