Składniki:
• kurczak
• 2 strąki czerwonej papryki
• 2 cebule
• 200 g pomidorów
• 300 g ziemniaków
• 1 łyżka masła
• ½ szkl. białego wytrawnego wina
• 1 łyżka posiekanych listków estragonu
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• sól
• pieprz
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kurczaka skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć solą, pieprzem, bazylią i estragonem, odstawić na 2-3 godz.
Po tym czasie zarumienić kurczaka na rozgrzanym maśle i podzielić na mniejsze porcję, wówczas przełożyć je do rondla, skropić wodą, podlać winem i dusić na małym ogniu.
W między czasie obrać ziemianki, pokroić je na plastry, które przelać wrzątkiem.
Obrane pomidory pokroić w ćwiartki, paprykę w paseczki a cebule posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, lekko doprawić solą oraz pieprzem do smaku, posypać ziołami i dodać do kurczaka.
Całość dusić na małym ogniu do miękkości.
Przed podaniem posypać estragonem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Zośka Białaś