Składniki:
- 1, 5 kg mięsa z królika
- 1 kiść czerwonych winogron bez pestek
- 1 mała cebula
- 1 główka czosnku
- 4 pomidory
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- bulion warzywny
- olej
- sól i pieprz
- szałwia do smaku
Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje mięsa, mięso przełożyć do rondla. Na pozostałym z obsmażania oleju zeszklić pokrojoną na kostkę cebulę, dodać całe, nie obrane ząbki czosnku, dodać do rondla z mięsem. Mięso podlać winem i bulionem, dusić powoli. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, winogrona pokroić na połówki. Pomidory i winogrona dodać do rondla z mięsem i dodatkami, przyprawić, dusić pod przykryciem 45 minut. Sos zagęścić.Podawać z ziemniakami piure i buraczkami.