Naleśniki:
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sól do smaku
Farsz:
- 1 czerwona papryka
- 1 por (zielona część)
- 3 plastry konserwowanego ananasa
- 3 łyżki masła
- 1 wędzone udko kurczaka
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Por posiekać w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę i pora, dusić mieszając aż zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ananasa i mięso z kurczaka, przyprawić.
Farsz nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać masło, lekko podsmażyć na nim naleśniki i podawać.