Składniki:
- 4 udka z królika (lub inne części tuszki)
- 25 dkg szalotki
- 1 marchewka
- 1 nieduży korzeń selera
- 5 gałązek naci pietruszki
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 25 dkg małych, twardych grzybów
- 2 żółtka jaj
- ½ szklanki śmietany
- sok z 1 cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- skrobia kukurydziana
Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Warzywa obrać. Cebulki obrać, pokroić, jedną pozostawić w całości i ją przyrumienić na ogniu. W dużym rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso, dodać pokrojoną cebulę, smażyć 3 minuty. Do rondla dodać warzywa, liść laurowy, Soł i pieprz. Wlać wino i ½ szklanka wody, doprowadzić do wrzenia, przykryć, powoli gotować 60 minut. Pietruszkę, marchewkę, selera, tymianek, cała cebulę i czosnek usunąć z rondla. Grzyby oczyścić, dodać do duszącego się mięsa, gotować jeszcze 15 minut. Zmiksować żółtka, śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i 1 łyżkę skrobi kukurydzianej. Dodać do rondla, wymieszać, skorygować smak solą i pieprzem, chwilę podgrzewać i podawać. Jako dodatek podajemy makaron, ziemniaki, buraczki itp.