Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królewska solianka wigilijna

Składniki:

    • 10 dkg filetu z łososia
    • 10 dkg filetu z sandacza
    • 10 dkg filetu z jesiotra
    • 2 kiszone ogórki
    • ½ szklanki zalewy z ogórków
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • ¼ cytryny
    • 10 oliwek bez pestek
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren pieprzu
    • 1 litr bulionu rybnego lub drobiowego
    • natka pietruszki
    • sól do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać część oleju, dodać cebulę, zeszklić, dodać pokrojone oliwki i kapary. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać zalewę z ogórków. Podzielone na mniejsze kawałki porcje ryby obrumienić na reszcie oleju i wraz z pokrojonymi w słomkę ogórkami i przecierem pomidorowym dodać do rondla z gotującym się wywarem. Dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, gotować bardzo powoli 15 minut. Przed podaniem udekorować plastrami cytryny i zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *