Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki wegetariańskie

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Farsz:

  • 2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę ulubionych jarzyn
  • 1 łyżka oleju
  • 3 drobno pokrojone cebulki dymki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 jako
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Na patelni rozgrzać olej, dodać dymkę, zeszklić, dodać warzywa i dusić mieszając aż zmiękną, w czasie duszenia podlewać odrobiną wody, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Uduszone warzywa wymieszać z zmiksowanym jajkiem. Ewentualnie dodać tartej bułki jeśli będą zbyt płynne.
Na każdym naleśniku rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon podobnie jak zwija się krokiety. Tak przygotowane naleśniki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i zapiec przez kilka minut w gorącym piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *