Składniki:
- 25 dkg ryżu
- 1 łyżka oliwy
- 1 pokrojona drobno cebula
- 2 pokrojone w kostkę bakłażany
- 15 dkg pokrojonego w kostkę tofu
- 15 dkg listków szpinaku
- 1 pozbawiona nasion, drobno pokrojona papryczka chili
- 2 łyżki tamaryndowca
- 1 łyżka brązowego cukru
- kilka posiekanych listków mięty
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, leciutko zrumienić, dodać tofu, smażyć chwilę mieszając. Dodać bakłażana, papryczkę, 1 łyżkę tamaryndowca i cukier. Smażyć na sposób chiński, w wysokiej temperaturze, często mieszając przez około 5 minut. Odstawić z ognia. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać wraz ze szpinakiem, miętą i resztą tamaryndowca do zawartości patelni, podgrzać mieszając przez potrząsanie patelnią. Podawac zaraz po przyrządzeniu.