Składniki:
- 40 dkg filetu z sandacza
- 12 dkg przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bulionu drobiowego
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka cukru
- szczypta ostrej mielonej papryki
- 1 cytryna
- koperek, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos.. W rondlu na części oleju zeszklić obraną i pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek, chrzan, drobno pokrojoną paprykę, dodać bulion, gotować 15 minut, przyprawić cukrem, papryką i solą. Filet z sandacza pokroić w kostkę, przyprawić, usmażyć na złoty kolor. Ułożyć na półmisku rybę, a obok gęsty sos. Skropić sokiem z cytryny. Udekorować cząstkami cytryny i zieleniną. Smakuje na ciepło i na zimno.