Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól do smaku
Farsz:
- ½ szklanki dżemu morelowego
- 2 łyżki miąższu z granatow
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wódki, likieru, lub rumu
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
W niewielkim rondlu rozgrzać masło, dodać dżem i pozostałe składniki, podgrzewać mieszając aż alkohol odparuje, a masa stanie się jednorodna, schłodzić.
Na każdym naleśniku rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon.