Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z morelowym farszem

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Farsz:

  • ½ szklanki dżemu morelowego
  • 2 łyżki miąższu z granatow
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wódki, likieru, lub rumu
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych


Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
W niewielkim rondlu rozgrzać masło, dodać dżem i pozostałe składniki, podgrzewać mieszając aż alkohol odparuje, a masa stanie się jednorodna, schłodzić.
Na każdym naleśniku rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *