Składniki:
- 10 dag mąki
- ½ l mleka
- 4 łyżki masła
- 8 dag startego żółtego sera
- 1 jajko
- 1 plaster posiekanej szynki
- pęczek posiekanego szczypiorku
- olej
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją mlekiem, wówczas dodać do niej ser oraz 2 żółtka.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż powstanie gładki sos, po czym odstawić go do ostygnięcia.
Następnie sos podzielić na 3 części: do pierwszej dodać szynkę, do drugiej szczypiorek a trzecią pozostawić.
Z sosów formować pałeczki na stolnicy wysypanej mąką.
Obtoczyć krokieciki w jaku a potem w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju około 15 minut.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Wandę