Składniki:
- 4 filiżanki kalafiora podzielonego na różyczki
- 4 łyżeczki margaryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- 2 filiżanki mleka 1%
- 12 dag sera cheddar
- 1 filiżanka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Kalafiora ugotować.
W miedzy czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć drobno posiekany czosnek, wówczas dodać mąkę, sol oraz pieprz po czym stopniowo dolewać mleko nie przerywając mieszania do zgęstnienia sosu.
Ugotowanego kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać go kukurydzą, ¾ sera oraz pietruszką.
Następnie zalać sosem i posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zapiec.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Beatę