Składniki: • 200g fileta z piersi kurczaka • 50g octu balsamico • 50g czosnku • 100g oleju słonecznikowego • 100g papryki (trzy kolory) • 50g cebuli białej • 50g cebuli czerwonej • 100g koncentratu pomidorowego • 200g wina czerwonego • wegeta • nać pietruszki • kminek • sól • pieprz • ostra papryka Sposób przyrządzenia:…
Kategoria: Kraje
Anglia
zapiekanka pasterska
by miczka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 duża marchewka 1,5 kg ziemniaków 2 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawy (według gustu) Sposób przyrządzenia:Podane wyżej proporcje można zmienić wg gustu. Cebulkę pokroić w kostkę, podrumienić na oleju i dodać mięso mielone. Poddusić przez około 15 min. Następnie dodać przyprawy (warzywko, pieprz, bazylie), przecier pomidorowy i pokrojona…
Węgry
Kotlety wieprzowe na sposób z Kolozsvar
by tinca • • 0 Comments
Skład:
1,2kg wieprzowiny, szynka
300g cebuli
100g smalcu
400g wędzonej wieprzowiny
1,5kg kwaszonej kapusty
150g koncentratu pomidorowego
kilka łyżek śmietany
sól, papryka
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę przesmażyć, dodać mieloną paprykę i koncentrat, wlać wodę. Mięso pokroić na kotlety, posolić i włożyć do cebuli. Dusić pod przykryciem. Gdy mięso jest już wpół miękkie, dodać kapustę i pokrajaną w kostkę wędzoną wieprzowinę. Po ugotowaniu dodać śmietanę.
Portugalia
Portugalia od kuchni.
by Joanna Boj • • 3 komentarze
Portugalska kuchnia składa się głównie z prostych acz znakomitych potraw. W większości restauracji dostaniemy niezwykle obfite porcje, warte zapłaconych pieniędzy. Warto jednak spróbować, o ile jest to możliwe, tradycyjnych, domowych dań. Generalnie przeważają dania gotowane, niektóre dosyć ciężkie, jest też duży wybór zup. Portugalia jest rajem dla wielbicieli ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które…
Meksyk
Chili
by pejsik • • 2 komentarze
Skład: duża cebula papryka 120g pieczarek 2 ząbki czosnku wołowina bez kości kilka pomidorów 500g czerwonej fasoli z puszki sól, pieprz Cayenne, chili, pieprz czarny, reszta przypraw do smaku Sposób wykonania: Dusimy na oleju cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki (około 120 g ) przekrojone na połówki i 2 posiekane…