Skład: 6-8 ziemniaków1 cebula200g filetów ze śledzia bałtyckiego2,5 łyżeczki soli2,5 łyżeczki białego pieprzu2 łyżeczki suszonego kopru0,2 l mleka1 jajko Sposób wykonania: Pokrój cebulę, obierz na cienkie plasterki ziemniaki. Ułóż w rondlu warstwami ziemniaki i rybę, zaczynając i kończąc ziemniakami. Polej mieszaniną mleka z jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i koprem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C…
Kategoria: Kraje
Węgry
Nóżki cielęce po węgiersku
by tinca • • 0 Comments
Skład: 3-4 nóżki cielęce 2 cebule 500g ziemniaków 3 pomidory6 zielonych papryk Sól i papryka Sposób wykonania: W osolonej wodzie gotować na wolnym ogniu nóżki cielęce z cebulą, aż do momentu gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Przygotować sos z papryki, pomidorów i ugotowanej cebuli, przetrzeć przez sito, dodać zieloną paprykę pokrajaną w…
Węgry
Karp zapiekany w śmietanie
by tinca • • 0 Comments
Skład: 3kg karpia 100g wędzonego boczku 300g śmietany łyżka mąki 400g cebuli 100g masła 10g papryki 300g pomidorów 6 zielonych ostrych papryk sól Sposób wykonania: Karpia sprawić, umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wyfiletować z ości, podzielić na części po około 200g każda. Kawałki ryby naszpikować paseczkami boczku, doprawić solą i papryką. Brytfankę lub…
Węgry
Gulasz transylwański
by tinca • • 0 Comments
Skład: 1kg wieprzowiny (szynka lub łopatka) 1kg kwaszonej kapusty 5 cebul po 10g kminku i papryki ząbek czosnku 200g śmietany Zielony koperek sól Sposób wykonania: Mięso drobno pokrajać, tak samo cebulę i czosnek. Koperek posiekać. Wszystko włożyć do garnka wraz z kminkiem i dusić w litrze wody pod przykryciem przez około 30minut. Dodać kapustę,…
Węgry
Kotlety wieprzowe na sposób z Torda
by tinca • • 0 Comments
Skład: 1,2kg młodej wieprzowiny od szynki 80g smalcu 40g mąki Sól Sposób wykonania: Kotlety pokroić razem ze skórą, posolić, obtoczyć w mące i smażyć na małym ogniu, aż do zarumienienia. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.