Składniki:-1l mleka pełne -10 jaj -cukier waniliowy -cukier biały -śmietana kremówka Sposób przyrządzenia:Jaja mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, smietanę, cukier waniliowy, palimy cukier i wlewamy do formy-zalewamy uprzednio przygotowany mix(przez sito) wsadzamy do pieca (sauna) na ok 1,5 godz w zaleznosci od forem na ok 85 stopni podajemy schlodzone z sosem karmelowym i bita smietana…
Kategoria: Skandynawia
Skandynawia
Szwedzki jabłecznik
by rendus • • 1 Comment
Składniki: • 1,5 kg jabłek • 1,5 szklanki bułki tartej • 1szklanka cukru, • 1op cukru waniliowego • 1/3 kostki masła • cynamon, • rodzynki Wykonanie: Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i odstawić by "puściły" sok. W tym czasie przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem i oprószyć tarta…
Skandynawia
Zapiekanka ze śledzia
by ania • • 4 komentarze
Skład: 6-8 ziemniaków1 cebula200g filetów ze śledzia bałtyckiego2,5 łyżeczki soli2,5 łyżeczki białego pieprzu2 łyżeczki suszonego kopru0,2 l mleka1 jajko Sposób wykonania: Pokrój cebulę, obierz na cienkie plasterki ziemniaki. Ułóż w rondlu warstwami ziemniaki i rybę, zaczynając i kończąc ziemniakami. Polej mieszaniną mleka z jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i koprem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C…