Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kraje

Schab po debreczyńsku

Skład: 1,2kg schabu300g cebuli200g wędzonego boczku300g wędzonej kiełbasy3 pomidorysól, mielona papryka Sposób wykonania: Ze schaby wykroić 12 kotletów, lekko rozbić, posolić, obsmażyć na tłuszczu. Posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu z papryką, dodać do naczynia z kotletami, podlać wodą lub bulionem, dodać pokrojone pomidory i paprykę, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać przesmażoną wraz…

Paella z kurczakiem, wieprzowina i owocami morza

Najbardziej znanym hiszpańskim daniem jest paella, co znaczy „patelnia”.

 

 

 

Skład:

 

  • kg kurczaka  
  • 300 g schabu wieprzowego bez kości 
  • 400 g niełuskanego ryżu
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 300 g kalmarów np. mrożonych
  • 8 dużych krewetek
  • 15 małży
  • 1 kg mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 litra pulpy pomidorowej lub przecieru
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szafranu w proszku
  • sól, pieprz, ostra papryka.

Polędwica po debreczyńsku

  Skład: 1,5 kg polędwicy wołowej 250 g wędzonego boczku 2 cebule 250 g pieczarek 10 g papryki 4 g kminku 1 kg pomidorów Sól   Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć razem z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem. Dodać zmielony kminek oraz obrane ze skóry pomidory. Na tym położyć polędwicę, posolić i dusić na wolnym…

Marokańska zupa gulaszowa

Składniki:30 dag wołowiny lub baraniny bez kości 20 dag grochu 20 dag soczewicy 3-4 szklanki Rosołu wołowego WIN lARY (z kostki) 2 łyżki oleju jajo łyżka mąki sok z cytryny sól pieprz Wykonanie:Groch i soczewicę namocz poprzedniego dnia. Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju i dodaj groch i soczewicę. Duś razem 20 minut, a…

Żeberka

1 kg żeberek wieprzowych w kawałkach 2 cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku obrane i posiekane 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 słoiczek miodu 1 szklanka bulionu 1 łyżka musztardy 1 łyżka tymianku 4 łyżki octu 4 łyżki sosu worcester sól, pieprz, olej Oliwę przesmażyć z czosnkiem, dodać pozostałe składniki sosu – soli tyle, ile…