Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paella z kurczakiem, wieprzowina i owocami morza

Najbardziej znanym hiszpańskim daniem jest paella, co znaczy „patelnia”.

 

 

 

Skład:

 

  • kg kurczaka  
  • 300 g schabu wieprzowego bez kości 
  • 400 g niełuskanego ryżu
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 300 g kalmarów np. mrożonych
  • 8 dużych krewetek
  • 15 małży
  • 1 kg mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 litra pulpy pomidorowej lub przecieru
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szafranu w proszku
  • sól, pieprz, ostra papryka.

Sposób wykonania:

 Kurczaka podziel na 12 części, a schab pokrój w kostkę. Włóż mięso do garnka, wlej 1/3 szklanki oliwy i duś na małym ogniu, tak, aby się nie przyrumieniło. Przypraw solą i pieprzem.
Do dużego woka lub patelni wlej pozostałą oliwę, rozgrzej do wrzenia i wrzuć na nią kalmary oraz pociętą w paski paprykę. Po odparowaniu wody dorzuć ryż, posiekaną cebulę, czosnek i krewetki (bez głów).
Całość mieszaj, aż ryż nabierze mlecznej barwy. Wtedy dodaj pulpę pomidorową, mrożony groszek oraz mięso wraz z sosem, jaki powstał podczas jego duszenia. Przypraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę ostrej papryki oraz szafran. Dokładnie wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia.
Dołóż małże, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut, aż ryż wchłonie cały sos, a małże rozchylą skorupki.

 

 

 

 

4 comments for “Paella z kurczakiem, wieprzowina i owocami morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *