Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 40 dkg sera Brie
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- sok z cytryny
- 6 łyżek mąki
- 5-6 ząbków czosnku
- ½ szklanki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia;
Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w grube plastry, około 8 sztuk. W każdym kotlecie naciąć kieszonkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną. Ser brie podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą rozetrzeć z uprzednio obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kieszonki napełnić przygotowanym farszem z sera i czosnku, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane kotlety obtoczyć w pszennej mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać wino i posypać startym serem. Podawać zaraz po przyrządzeniu, z ulubioną sezonową surówką.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna