Składniki:
- 2 kg schabu
- ½ kg wędzonego boczku
- 6 cebul
- 10 suszonych śliwek
- 10 pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, naciąć przez środek i przez filię rozbić tłuczkiem na płat, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 ½ godziny. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę obrać posiekać i podsmażyć na złocisty kolor, dodać boczek, lekko obsmażyć na oleju. Odstawić, schłodzić. Mięso rozłożyć na desce, rozłożyć boczek z cebulką, na długości płatu mięsnego w środku rozłożyć śliwki i uprzednio oczyszczone i pokrojone na połówki pieczarki. Zawinąć roladę, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na oleju, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni C, raz po raz podlewając wytworzonym się sosem. Wyjąć na półmisek i schłodzić. Kroić w plastry, podawać z żurawinami.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna