Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony schab marynowany w piwie

 

Składniki:

  • 3 kg schabu
  • 3 szklanki piwa

     

    Marynata:

  • sok z dwóch cytryn
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • 5 łyżek chrzanu
  • ½ szklanki majeranku
  • ½ szklanki oleju
  • sól, pieprz do smaku


 

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Z podanych składników przygotować marynatę i natrzeć nim schab. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować żaroodporne naczynie, natłuścić, przełożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Piec około 2 godziny raz po raz polewając piwem, a później wytworzonym podczas pieczenia sosem. Wyjąć na półmisek i schłodzić. Podawać gorące lub schłodzone, krojone w grube plastry.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *