Składniki:
- 3 kg schabu
- 3 szklanki piwa
Marynata:
- sok z dwóch cytryn
- 5 łyżek ostrej musztardy
- 5 łyżek chrzanu
- ½ szklanki majeranku
- ½ szklanki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Z podanych składników przygotować marynatę i natrzeć nim schab. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować żaroodporne naczynie, natłuścić, przełożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Piec około 2 godziny raz po raz polewając piwem, a później wytworzonym podczas pieczenia sosem. Wyjąć na półmisek i schłodzić. Podawać gorące lub schłodzone, krojone w grube plastry.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna