Składniki:
- 4 duże brzoskwinie
- 1 szkl. białego deserowego wina
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki cukru
- 2 goździki
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 2 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- masło do formy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Wodę razem z sokiem i skórką z cytry, winem, cukrem i goździkami doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć do powstałego syropu obrane brzoskwinie pokrojone na kawałki.
Trzymać na małym ogniu około 8 minut.
W między czasie białka ubić z dodatkiem cukru pudru.
Następnie brzoskwinie odsączyć z syropu i ułożyć je w żaroodpornych szklaneczkach wysmarowanych masłem.
Dekorować je pianą z białek.
Natomiast do syropu dodać sok z cytryny i miód i zalać nim owoce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 10 minut.