Składniki: 4 gruszki chińskie 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki wody 20 dkg cukru szczypta cynamonu mielonego 2 goździki Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Obrane owoce umieścić w odpowiednio dużym rondlu, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut kilkakrotnie obracając gruszki. Miękkie gruszki wyłożyć na salaterki deserowe. Wywar nadal gotować…
Tag: syrop
Porady i Ciekawostki
Mandarynki w cynamonowym syropie
by Adam Rybczyński • • 0 Comments
Składniki: 10 mandarynek bez pestek Syrop: 1 szklanka cukru 3 szklanki wody kawałek laski cynamonu lub wanilii Sposób przyrządzenia: Mandarynki obrać, podzielić na połówki lub segmenty dokładnie usuwając włókna. W rondlu wymieszać cukier z wodą, dodać laskę cynamonu lub wanilii. Gotować 5 minut usuwając wytwarzającą się pianę. Odstawić do wystudzenia. W słoju ułożyć części mandarynki,…
Listy
Śliwki w brendy
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 litr brendy 4 szklanki cukru 4 szklanki małych śliwek Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, ułożyć w sterylnie czystych słojach. W rondlu doprowadzić do wrzenia brendy, dodać cukier, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalać śliwki, szczelnie zamknąć. Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Iwona Podgórna
Listy
Marynata do mięs z grilla z octem winnym
by Ewelina Ptak • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju 1 łyżeczka nasion kopru szczypta mielonego ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Listy
Pasternak i marchewka pieczone z syropem klonowym
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg mini marchewek 30 dkg pokrojonego na 5 cm kawałki pasternaku 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy ziarnistej sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka otartej z pomarańczy skórki Sposób przyrządzenia: Kawałki pasternaku pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę i pasternak wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą i piec w piekarniku…