Składniki:
- 1,5 szklanki ziemniaków piure
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- ½ szklanki drobniutko posiekanej cebuli
- 1 utarte na tarce jajko na twardo
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Drobno posiekany czosnek i cebulę zeszklić w rondlu na odrobinie oliwy. W misce wymieszać ziemniaki, czosnek, cebulę, musztardę, koperek, utarte jajko na twardo, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotleciki, zanurzyć w skłóconym jajku, obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotlety na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. Podawać z ostrymi dodatkami.