Składniki:
- 700 g mielonej wołowiny
- 1 szkl. ryżu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 cebula
- 3ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 papryczka chili
- 400 ml pasty pomidorowej
- 300 ml bulionu
- bazylia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do mięsa dodać ryż, wbić jajko, dodać paprykę, sól oraz pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać po czym formować z masy małe klopsy, które obtoczyć w mące.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać posiekany czosnek a po kilku minutach liść laurowy, pastę pomidorową oraz posiekaną papryczkę chili.
Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie włożyć klopsy oraz wlać bulion.
Gotować pod przykryciem jeszcze 40 minut.
Przed podaniem udekorować listkiem bazylii.