Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z białkową pianą

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • ½ szkl. oleju
  • 5 żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło
    Masa:
  • 5 białek
  • 7 łyżek cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Wszystkie podane składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać.
    Następnie powstałe ciasto wyłożyć na brytfannę wysmarowaną tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i upiec.
    W między czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
    Gdy ciasto będzie upieczone pokryć go pianą, ponownie wstawić do piekarnika ale zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i trzymać do momentu, aż piana się podsuszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *