Klopsiki z orzeszkami
Składniki:
- 75 dag mieszanego mielonego mięsa
- 10 dag prażonych orzeszków ziemnych
- 5 dag wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 1 cebulą
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- szczypta mielonego imbiru
- słodka papryka
- sól, biały pieprz,
- liście sałaty i natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Posiekać drobno orzeszki ziemne. Obrać i umyć cebulę, pokroić w kostkę. Zagnieść cebulę z jajkami i mielonym mięsem. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Podzielić masę na dwie połowy. Do jednej dodać imbir i posiekane orzeszki ziemne, do drugiej curry oraz wiórki kokosowe. Ponownie zagnieść. Wilgotnymi rękami formować z masy małe kulki. Smażyć, w gorącym oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Wyłożyć na półmisek udekorowany sałatą i natką pietruszki. Podawać ze słodko kwaśnym chińskim sosem.