Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polewka z jogurtu

Składniki:

    Zupa:

    • 2 litry wody
    • 4 łyżki mąki pszennej, lub więcej – zależy jaka ma być gęsta.
    • 0,5 litra jogurtu naturalnego
    • sól do smaku.

     Dodatki:

    • 500 g. białego półtwardego sera twarogowego
    • 4 średnie ziemniaki
    • Grzanki z chleba.

    Przygotowanie:
    W garnku o pojemności ok. 3 litrów zagotować 1,5 litra wody. Jogurt dokładnie wymieszać z mąką i pozostałą wodą tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
    Dodać łyżeczkę soli.
    Zahartować wodą z garnka a następnie ciagle mieszając połączyć z wodą w garnku. Dosolić do smaku. Polewka powinna być lekko słono- kwaśna. Podawać z ziemniakami , białym serem i grzankami lub chlebem.

3 comments for “Polewka z jogurtu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *