Kaczka faszerowana po węgiersku
Składniki:
- 1 młoda kaczka (wraz z podrobami)
- 2 bułki mleko
- 2 jajka
- 4 dkg gęsiego smalcu
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę wypatroszyć, umyć. Cebulę zrumienić na tłuszczu. Dodać drobno posiekany żołądek, wątróbkę, zieloną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przetrzeć przez sito i z dwoma jajkami dodać do masy. Dobrze wyrobić. Farszem tym nadziać kaczkę i zaszyć otwór. Kaczkę posolić i włożyć do brytfanny polać ją tłuszczem i odrobiną wody. Piec w piekarniku na złoty kolor.