Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kebab w cieście

 

Składniki:

    • schab ew. karczek ok. 1/2 kg
    • przyprawy (wg. uznania)
    • margaryna ew. +smalec (do smażenia)
    • cebula
    • marchewka
    • kapusta pekińska ok. 1/4 główki
    • ogórek kiszony
    • ew. pomidor (wg. uznania)
    • śmietana 18% duża
    • czosnek 1/2 główki
    • koperek
    • sól, pieprz (do smaku)
    • 2 jajka
    • odrobina wody
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju
    • mąka ok. 1/4 kg
    • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na dość grube plastry i podsmażamy z obu stron. W tym czasie  przygotowujemy dodatki i sos. Kapustę szatkujemy, marchew trzemy na grubych oczkach tarki i dodajemy do kapusty, mieszamy. Cebulę, ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy prosto do śmietany dodajemy pokrojony koperek, sól, pieprz i całość mieszamy. Podsmażone mięso kroimy według uznania (moim zdaniem najlepsze jednak są  cienkie paseczki) i ponownie wrzucamy na patelnie, przyprawiamy (Vegeta, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia, pieprz) i smażymy do uzyskania pożądanego koloru (jednak oby nie za długo aby mięso zbyt nie wyschło i nie stwardniało. Następnie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładką masę (jak ciasto na pierogi), gdyby było zbyt lepkie podsypujemy mąką. Dzielimy na 2-3 części, każdą rozwałkowujemy na placki grubości ok. 3mm, średnicy największej naszej patelni ;D (uwaga przy smażeniu ciasto odrobinę rośnie). Gdy wszystko już mamy przygotowane smażymy placki, na kropli oleju z obu stron na złoty kolor.  (pozostałe czynności wykonujemy dość szybko bo ciasto lubi czasem pękać) Po zdjęciu na środku nakładamy mięso, cebulę, sos i pozostałe dodatki, całość zwijamy jak Tortille  wkładamy do woreczków ew. zawijamy do połowy folią spożywczą lub aluminiową aby nasz kebab się nie rozwalił podczas jedzenia.
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez lisi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *