Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcy udziec z orzechami

Składniki:

  • 1 udziec jagnięcy
  • 1 główka czosnku
  • 1 szkl. pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki mięty
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1.  
    Połowę główki czosnku posiekać po czym zmiksować o razem z orzechami, połową rozmarynu oraz mięty i połową oliwy z oliwek.
    Powstałą mieszanką natrzeć udziec, po czym zrobić w nim jeszcze małe otwory w które wbić po ząbku czosnku.
    Na koniec oprószyć jeszcze solą oraz pieprzem.
    Włożyć do brytfanny wysmarowanej pozostała oliwą.
    Wlać wino i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze mięso.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *