Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapuśniak z kiszonej kapusty z grzybami

Składniki:

  • 1 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 2 l bulionu mięsnego
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 ziaren pieprzy
  • 2 liście laurowe
  • 50 dkg grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone grzyby, smażyć mieszając aż zaczną się rumienić. W rondlu doprowadzić do wrzenia wywar mięsny, dodać pokrojoną kapustę, liście laurowe, pieprz, zeszkloną na oleju pokrojoną w piórka cebulę, obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki. Gotować powoli aż kapusta zmięknie, dodać grzyby. Śmietanę, kilka łyżek wody wymieszać z mąką, dodać do zupy. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *