Składniki:
- 1 kg dobrej kiszonej kapusty
- 2 l bulionu mięsnego
- 2 duże cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 ziaren pieprzy
- 2 liście laurowe
- 50 dkg grzybów
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone grzyby, smażyć mieszając aż zaczną się rumienić. W rondlu doprowadzić do wrzenia wywar mięsny, dodać pokrojoną kapustę, liście laurowe, pieprz, zeszkloną na oleju pokrojoną w piórka cebulę, obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki. Gotować powoli aż kapusta zmięknie, dodać grzyby. Śmietanę, kilka łyżek wody wymieszać z mąką, dodać do zupy. Przed podaniem posypać zieleniną.