Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych sosów.
Tag: bulion mięsny
Gęś
Gęś duszona w sosie śmietanowym
by Basia Pater • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg młodej gęsi 6 ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki 3 cebule, obrane, grubo pokrojone 3 pomidory, obrane ze skóry pokrojone w kostkę 2 szklanki bulionu mięsnego 1 szklanka śmietany kremowej olej Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną tuszkę gęsi podzielić na porcje, przyprawić, obrumienić na części oleju. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać…
Grzyby
Trufle w szampanie
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 600 g trufli 100 g słoniny 2 szkl. bulionu mięsnego 1 szkl. szampana Sposób wykonania: Trufle wrzucić do rondelka po czym przykryć je warstwą słoniny i zalać bulionem oraz szampanem. Trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie trufle przecedzić a sos podawać osobno w sosjerce.
Zupa Grzybowa
Zupa grzybowa (pieczarkowa) Babuni
by Natalia • • 0 Comments
Zupa Grzybowa
Kapuśniak z kiszonej kapusty z grzybami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dobrej kiszonej kapusty 2 l bulionu mięsnego 2 duże cebule 1 marchewka 1 pietruszka 5 ziaren pieprzy 2 liście laurowe 50 dkg grzybów 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 3 łyżki oleju natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone grzyby, smażyć mieszając aż zaczną…