Składniki:
- 3 dkg suszonych grzybów leśnych
- 30 dkg małych pieczarek
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka wody
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- sól, pieprz do smaku
- śmietana kremówka – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem (1 szklanka) odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wywar. Namoczone grzyby posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy stanie się szklista dodać czosnek, chwilkę smażyć mieszając. Trzony pieczarek przyciąć, kapelusze pokroić w plastry. Tak przygotowane pieczarki i namoczone, posiekane grzyby suszone dodać na patelnie, dusić mieszając przez 10 minut. W rondlu doprowadzić do wrzenia wywar mięsny, dodać zawartość patelni, gotować powoli przez około 1 godzinę. Zabielić i podawać z makaronem.