Składniki:
- 4 kalarepki
- olej
- 15 dag. wątróbek drobiowych
- 1 jabłko
- sól
- pieprz
- świeży majeranek
Sposób wykonania:
- Kalarepki oczyścić, odciąć wierzchy, wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Wydrążone kalarepki sparzyć w osolonym wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie. Rozgrzać masło i przesmażyć wątróbki. Zdjąć z patelni i pokroić w kostkę. Miąższ z kalarepek także podsmażyć na oleju, po chwili wrzucić pokrojone jabłko. Pokrojoną wątróbkę połączyć z kalarepką i jabłkiem. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym nadzieniem napełnić kalarepki. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Gotowe udekorować świeżym majerankiem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad